Social

Misiunea Sociala

Prin harul Domnului, consider ca avem astazi o mare poarta deschisa in Romania pentru vestirea Evangheliei, prin misiunea sociala.

Scriptura ni-L arata pe Domnul Isus Cristos ajutandu-i pe oameni in nevoile lor fizice si materiale. In astfel de situatii Il gasim de multe ori pe Domnul Isus predicand Evanghelia. Multimi de oameni L-au urmat pe Mantuitorul nostru pentru vindecare si hrana fizica, iar acestia au avut ocazia sa primeasca si hrana sufleteasca care pe multi i-a dus la pocainta si credinta, deci la mantuirea de pacate.

La fel si in societatea noastra, vedem cum semenii nostri sunt mai deschisi sa asculte Evanghelia cand trec prin necazuri si lipsuri. Cred ca este intelept sa impartasim Evanghelia in momentul cand oamenii de langa noi isi deschid inima si cer ajutorul nostru trecand prin experiente grele din punct de vedere material si sa nu-i judecam ca au ajuns acolo datorita necredintei lor in Dumnezeu.

Uneori putem gandi ca nu suntem chemati sa oferim ajutoare materiale, asa cum tot felul de fundatii sociale o fac, fiindca noi suntem chemati sa facem o lucrare spirituala vestind Evanghelia si nu una materiala. Dar, asa cum deja am observat mai sus, Domnul Isus a hranit multimi si a oferit vindecare multora, desi nu toti s-au pocait apoi. Misiunea sociala a crestinilor nu trebuie sa fie asemenea lucrarii sociale pe care o fac organizatiile de caritate fiind motivate de umanism, ci misiunea sociala crestina Il prezinta clar si ferm pe Domnul Isus Cristos in Numele caruia noi savarsim orice lucrare.

Cuvantul lui Dumnezeu pe care il gasim scris in Evanghelia dupa Matei 25:34-36 („Atunci Împãratul va zice celor de la dreapta Lui: „Veniti binecuvântatii Tatãlui Meu de mosteniti Împãrãtia, care v-a fost pregãtitã de la întemeierea lumii. Cãci am fost flãmând, si Mi-ati dat de mâncat; Mi-a fost sete, si Mi-ati dat de bãut; am fost strãin, si M-ati primit; am fost gol, si M-ati îmbrãcat; am fost bolnav, si ati venit sã Mã vedeti; am fost în temnitã, si ati venit pe la Mine.”) ne arata deslusit ca suntem chemati sa ne implicam in misiunea sociala, aceasta fiind o modalitate de vestire a Evangheliei practicata mai intai de Mantuitorul nostru.

Revenind la contextul societatii din Romania, in momentul de fata Serviciile de Asistenta Sociala ale Primariilor si Directiile Sociale nationale teritoriale sunt deschise pentru parteneriate sociale cu bisericile. Acum vorbim in Romania si despre Parteneriatul Stat – Biserica, initiat de catre Parlament, dupa ce a fost aprobata Legea Cultelor si Legea Voluntariatului care ofera o colaborare in lucrarea sociala intre Institutiile statului si toate bisericile din tara noastra.

Majoritatea lucratorilor sociali recunosc rolul major al Bisericilor in lucrarea sociala din Romania, cat si implicarea Bisericii, inca de la inceputul istoriei sale in misiunea sociala.

Odata ce Domnul ne-a deschis poarta misiunii sociale in Romania, ramane ca noi sa ne rugam si sa ne dorim sa fim calauziti de Duhul Sfant pentru viziune, strategie, planificare, slujire si impact pe ogorul Evangheliei, prin misiunea sociala.

Ion Damian